Agentul haosului – Norman Spinrad

Agentul haosului – Norman Spinrad
Titlu: Agentul haosului
Autor:
Titlu Original: Agent of Chaos
Categoria: Dystopia
Anul apariției:1967
Număr pagini: 168
ISBN: 973-9144-92-6

Agentul haosului este un SF socio-militar scris în 1967 de americanul Norman Spinrad. Romanul prezintă intrigile politico-militare ale unui sistem totalitar cu caracter fascist, Hegemonia, care încerca sa controleze total viața oamenilor, lipsindu-i de intimitate, în schimbul oferirii unei vieții lipsite de grija materială.

Intriga romanului este constituită de apariția a doua grupări oponente regimului: Liga Democratică, ai cărei membrii se întâlneau în subteranul orașelor de pe Pământ și doreau moartea conducătorului hegemonic, și Frăția Asasinilor care susținea teoria Entropiei Sociale și căutau factori aleatori pentru a combate ordinea Hegemoniei. Toate acțiunile Ligii sunt pe rand dejucate de Frăția Asasinilor, acest lucru fiind posibil datorită lui Arkady Duntov, agent dublu. În întreaga ecuație narativă intervine și contactul cu o rasă extraterestră.

Cartea se concentrează pe ubicuitatea supravegherii în mediile sociale totalitariste și limitarea excesiva a libertăților individuale printr-un control drastic și violent. De asemenea, noutatea ideilor prezentate se referă la doctrina Frăției Asasinilor, aceștia fiind o organizație mistico-militară făcând din  teoria Entropiei Sociale, aproape un fundament religios. Aceștia susțineau că starea optimă și finală a creației și universului trebuie să fie dezordinea, singura capabilă să întrunească seria de factori aleatori meniți să recreeze și să mențină o așa-zisă prezență divină. Fanatismul acestora se evidențiază la finalul cărții prin soluția găsita de aceștia.

Dincolo de noutatea ideologiei, autorul prezintă acțiunea în mod detaliat și explică resorturile celor două mișcări para-militare în contextul luptei lor cu sistemul. Ritmul narațiunii este unul alert, asemănător cu al unui film de acțiune. Din carte nu lipsesc decorurile sumbre în care se scaldă populația Hegemoniei, însă se poate rezuma totul la o tragi-comedie; comicul rezultând din absurditatea unor situații.

Până la urmă, prin stilul autorului, deznodământul plin de imaginație și inovația din cadrul doctrinei Frăției, cartea este una potrivită pentru fanii societăților totalitare și intrigilor din interiorul lor.

Nota: 3.5 -

Leave a comment