Omul din castelul înalt – Philip K. Dick

Omul din castelul înalt – Philip K. Dick
Titlu: Omul din castelul înalt
Autor:
Titlu Original: The Man in the High Castle
Categoria: Alternate History
Anul apariției:1962
Număr pagini: 304
ISBN: 978-606-579-614-0
Cumpără Acum: Nemira

Omul din castelul înalt este un roman SF, scris în 1962 de autorul american Philip K. Dick, ce prezintă o istorie alternativă în care puterile Axei câștigă Al Doilea Război Mondial. Autorul descrie viața cotidiană din regimul totalitar fascist.

Cele doua forțe câștigătoare Germania Nazistă și Japonia Imperială complotează una împotriva celeilalte, în America de Nord, în special în fostele State Unite, pe care au ocupat-o după ce au cucerit Eurasia, au exterminate populația Africii și au secat Marea Mediterană. Reich-ul se dovedește a fi mult mai avansat tehnologic păstrând monopolul asupra a numeroase domenii, aceștia pregătind chiar navete spațiale care să colonizeze Luna și restul Sistemului Solar în numele naziștilor. Conducerea Germaniei este asigurată de Martin Bormann.

Cartea nu are un singur personaj principal, ci mai degrabă se axează pe relațiile și intersecția dintre mai multe personaje. Toți protagoniștii romanului își ghidează viața după I Ching, un oracol vechi de mii de ani căruia îi adresează întrebări și folosindu-se de niște bețișoare aruncate aleator oracolul construiește hexagrame care sunt interpretate cu ajutorul manualului de baza.

În povestire apare o carte ce marchează personajele care o citesc, aceasta fiind o ficțiune ce prezintă o realitate în care Axa ar fi pierdut războiul, autorul acesteia fiind închis într-o fortăreață bine protejată, cartea fiind interzisă de regimul nazist. În jurul ei se constituie mare parte a cărții, prin oferirea către personaje a unei societăți alternative.

Situațiile paradoxale în care sunt angrenate personajele și acțiunea concentrată la care acestea participă fac deliciul cărții. Este de menționat că acest roman a câștigat premiul Hugo în 1963.

În concluzie, atmosfera cărții este una contemplativo-descriptivă, ritmul nefiind alert. În schimb lectura lui oferă numeroase teme de meditație cu privire la linia subțire de demarcație dintre realitate și imaginație și modul în care putem influența evenimente aparent independente.

Nota: 4 -

Leave a comment