Peregrinările lui Tuf – George R. R. Martin

Peregrinările lui Tuf – George R. R. Martin
Titlu: Peregrinările lui Tuf
Autor:
Titlu Original: Tuf Voyaging
Categoria: Space Opera
Anul apariției:1987
Număr pagini: 544
ISBN: 978-606-579-081-0
Cumpără Acum: Nemira

Peregrinările lui Tuf este o culegere de povestiri SF legate între ele scrisă în 1987 de George R. R. Martin. Deși cunoscut mai ales datorită operelor fantasy(seria Cântec de gheață și foc), autorul reușește să creeze o atmosferă degajată în care prezintă elemente de scenice.

Cartea prezintă aventurile interstelare ale lui Haviland Tuf, un comerciant spațial posesor al unei nave uriașe și învechite cu care călătorește prin galaxie și oferă serviciile. Romanul este format din șapte povestiri, fiecare dovedind originalitate. Stilul este unul comic, Tuf dând dovadă uneori de o intenționată naivitate și o permanentă grijă și dragoste față de cele doua pisici ale sale. Tema povestirilor subliniază cu mult umor negru cataclisme ecologice de pe diverse planete vizitate sau conducători tirani care își exercită necondiționat puterea. Rolul lui Tuf este de mediator și de a soluționa problemele.

Povestirile abundă în întâlniri cu rase extraterestre, ai căror reprezentanți sunt descriși minuțios, oferind elemente interesante atât ale modului de gândire cât și a personalității și aspectului unor xeno-entități. În general, autorul evidențiază relații complexe după care funcționează un univers / un ecosistem biologic și repercusiunile nebănuite ce le poate avea o intervenție exterioară care să modifice echilibrul. Cartea se axează mai ales pe relatarea unor procedee ce țin de modificările genetice ale unor organisme. Se poate constata ca Tuf deseori găsește soluții extrem de “chimice”, științifice și străine pentru personajele afectate, oferindu-le astfel o perspectivă nouă. Se prezintă însă și aspecte sociale (mai ales în Pâini și pești, Al doilea ajutor) combinate cu mici pasaje militare.

Personal, cel mai mult mi-au plăcut Steaua Molimei și Păzitorii. Din prima nu lipsesc decorurile spațiale și ale unor nave gigantice angajate într-un război biologic împreună cu clone și hibrizi ai unor rase. În Păzitorii  sunt redate elementele unei lumi oceanice și conflictul dintre rasa de pe uscat și monștrii acvatici care sunt capabili să umble și pe uscat. Soluționarea problemei este inedită și constă în apariția unei a treia rase.

În concluzie, alăturarea povestirilor ce descriu aventurile lui Tuf, acest cavaler spațial prietenos, sunt o lectură recomandabilă pentru fanii stilului lui George Martin.

Nota: 4.5 -

Leave a comment