Răbdarea timpului – John Bruner

Răbdarea timpului – John Bruner
Titlu: Răbdarea timpului
Autor:
Titlu Original: The Long Result
Categoria: Aliens
Anul apariției:1965
Număr pagini: 192
ISBN: 973-569-875-7

Răbdarea timpului este un SF scris în 1965 de John Bruner, care denotă o vizibilă critică a rasismului.

Acțiunea romanului se petrece cu câteva veacuri în viitor unde umanitatea scăpase de violență, iar războaiele se găseau doar în cărțile de istorie. Progresul tehnologic nu ocolește viziunea lui Bruner, omenirea descoperind zborul interstelar. Tendința expansionistă este evidențiată prin colonizarea a doua planete Solaris și Viridis. Extratereștrii sunt prezenți din plin, oamenii stabilind relații comerciale cu șase rase.

Eroul, Roal Vincet este un leneș funcționar al Biroului de Relații Culturale, ce se ocupa atât de cultura umană cât și de cea extraterestră. Acțiunea se declanșează când pământenii primesc vizita unui demnitar extraterestru a cărei navă se prăbușește și responsabilitatea revine oamenilor. De aici cartea ia o turnură detectivistică prin care autorul demontează principiile rasiste și impune eliminarea birocrației. La un moment dat apare o organizație teroristă cu principii ultra-rasiste care se dovedește a fi doar un paravan pentru o conspirație mai profundă.

Astfel, cartea are un caracter social exploatând o politică umană interstelară și relațiile dintre planeta-mamă și colonii. Ca o privire de ansamblu, cartea este una plictisitoare care aduce prea puține noi elemente științifice și prezintă o societate mult prea asemănătoare cu extrapolări străvezii. Descrierea formei extraterestre înșală așteptările, iar autorul nu excelează nici la capitolul menținerii interesului cititorului. Finalul salvează oarecum starea anostă provocată până atunci.

În concluzie, romanul poate fi recomdandat doar pentru cei pasionați de SF-uri politico-sociale și încrengăturile din instituțiile birocratice ale unor planete.

Nota: 2.5 -

Leave a comment