Substanța M – Philip K. Dick

Substanța M – Philip K. Dick
Titlu: Substanța M
Autor:
Titlu Original: A Scanner Darkly
Categoria: Dystopia
Anul apariției:1977
Număr pagini: 352
ISBN: 978-973-569-944-4

Substanța M este un roman SF, cu puternice accente auto-biografice, al lui Philip K. Dick publicat în 1977 și distins cu premiul BSFA. Cartea abordează în mod detaliat o temă preferată de autor și anume consumul excesiv și repetat de droguri împreună cu efectele lor.

Narațiunea impune perspectiva rolului narcoticelor în modelarea dezvoltării metafizice a individului și a realității acestuia. Practic, autorul ne vorbește despre controlul unei entități imateriale care se situează tocmai în starea de dependență și divide personalitatea consumatorului.

Din încercarea poliției de a capitula rețelele de trafic de droguri face parte și misiunea lui Bob Arctor, care se infiltrează într-o casă de consumatori. În timp ce lucrează, devine dependent de Substanța M (“Moarte lentă”) un drog psihoactiv puternic. Unul din importantele motive ale povestirii este iubirea lui față de o traficantă, Donna. Pe parcurs, din cauza dependenței, personalitatea lui Bob se multi-polarizează, fiecare dintre eurile sale trăind porțiuni de real cu autonomie redusă. Numele lui Bob se schimbă pe durata acțiunii; de drogați este cunoscut drept Fred, iar atunci când este internat într-o clinică de dezintoxicare pentru a vindecat dar și ca agent dublu i se va spune Bruce.

Intensitatea funebră a cărții și schimbarea diametrală de paradigmă ce se produce în mod constant oferă piese desprinse dintr-un iad haotic al sinelui. Pierderi de control asupra propriei vieții și impunerea unei supervizări a drogului induce un sentiment asemănător cu cel al trezirii dintr-un vis și conștientizarea ca te afili în altul sau într-o halucinație sau delir. Asta provoacă o confuzie generalizată și conduce la redefinirea perceptivă a structurii reale.

Deznodământul cărții pare a face parte dintr-o dereglare paranoidă și surprinde total. Fie ca ești fan al autorului sau al SF-ului în general, cartea produce o puternică impresie și redefinește degringolada iluzivă în care ne scăldam folosind un ritm asemănător unui thriller polițist.

Nota: 5 -

Leave a comment