Timpul dezarticulat – Philip K. Dick

Timpul dezarticulat – Philip K. Dick
Titlu: Timpul dezarticulat
Autor:
Titlu Original: Time Out of Joint
Categoria: Dystopia
Anul apariției:1959
Număr pagini: 264
ISBN: 978-606-579-315-6
Cumpără Acum: Nemira

Timpul dezarticulat este un roman SF al scriitorului american Philip K. Dick, publicat în 1959. Romanul abordează o temă clasică a autorului și anume natura realității și impactul iluziei deconspirate asupra conștiinței personajelor sale, oameni obișnuiți.

Protagonistul cărții este Ragle Gumm care își câștigă banii datorită unui concurs Unde-l găsim mâine pe omulețul verde care oferea anumite indicii și cerea stabilirea poziției ulterioare a omulețului. Datorită tehnicii, talentului sau intuiției Ragle reușește de fiecare dată să precizeze corect poziția. Elementul declanșator al acțiunii este dat de interacțiunea realității lui Ragle cu un alt univers aparent și observarea de către acesta a anumitor neconcordanțe paradoxale. Prima acțiune de natură să sporească interesul personajului este ascultarea unor transmisii radio în care piloții unor aeronave menționează numele său.

Curiozitatea lui crește și atunci plănuiește o evadare din oraș împreună cu Vic, cumnatul său. Aceasta reușește și deconspiră astfel situația ambiguă în care se găsea.

Extirparea realului, infuzia unei iluzii colective pentru un scop măreț sunt doar câteva scene pe care le vom întâlnii pe parcursul lecturii. De asemenea, prezentarea unui viitor semi-anarhic cu coloniști care își vor independența și eroul care în necunoștință de cauză face jocul uneia din părți, până la voalarea situației și apariția momentului în care este pus să aleagă, reprezintă o rampă pe care cititorul alunecă rapid în tumultul evenimentelor.

Dezagregarea universului fictiv, topirea conștiinței personajelor și elucidarea misterului oferă satisfacție pentru fanii angrenajelor filozofice cu care ne-a obișnuit autorul. Prin excelență, majoritatea personajelor lui Philip K. Dick oferă perspectiva unui caracter superficial și nu uzează în mod constant de logică, întruchipând modelul unui personaj relativ șters. Prin rolul important pe care îl joacă într-o misiune de proporții cosmice și prin dezinformarea colectivă al cărei victimă este Ragle Gumm poate fi asemănat cu Ender, personaj al lui Orson Scott Card; acestă paralelă fiind posibilă tocmai datorită utilizării aceluiași tip de personaj: al eroului involuntar, inconștient de rolul pe care îl joacă.

Formulând o ultimă părere cu privire la carte, afirm că divagații profunde asupra naturii realului și condiției umane sunt prezentate într-o manieră unică specifică autorului care poate schimba optica cititorilor cu privire la relația om-timp-realitate-univers.

Nota: 5 -

Leave a comment