Ubik – Philip K. Dick

Ubik – Philip K. Dick
Titlu: Ubik
Autor:
Titlu Original: Ubik
Categoria: Fiction
Anul apariției:1969
Număr pagini: 280
ISBN: 978-606-579-316-3
Cumpără Acum: Nemira

Ubik este un roman SF al autorului Philip K. Dick. În 2005, revista Time l-a numit unul dintre cele mai bune 100 de romane de limbă engleză publicate din 1923. Scriitorul prezintă aspecte ale unei societății din viitorul apropiat în care se dezvoltau companiile de telepați care se ocupau cu spionaj și în paralel cele de protecție împotriva puterilor psihice ale acestora ce aveau scopul de a păstra confidențialitatea informațiilor clienților.

Acțiunea romanului se petrece în Confederația Nord Americană, unde tehnica evoluase, astfel încât zborurile pe Lună și aparatele casnice și automatele aveau o relativă conștiință. Personajul principal, Joe Chip, este angajatul unei companii anti-psi, îndeplinind rolul de antiprecog. Șeful acestuia conduce compania ajutat de soția sa ce decedase, dar care era ținută într-o stare de „semi-viață”, care permitea defuncților sa aibă conștiință și abilități de comunicare limitate.

Intriga este constituită de complotul în care pică compania anti-psi (în care lucra Joe Chip) acceptând o misiune de amploare pe Lună,  în care din cauza unui atentat orchestrat de o firma psi, își pierde viața șeful companiei. Angajații încearcă să ajungă cât mai repede pe Pământ pentru a-l introduce în semi-viață.

În continuare membrii fostei misiuni constată elemente de alterare și descompunere a realității, pornind de la mediul exterior abiotic, continuând cu evoluția descendentă temporal și culminând cu transformările interioare ale personajelor prin întâlnirea unui număr consistent de situații ambigue și aparent paradoxale care introduc cititorul într-o confuzie permanentă antrenată de despicarea firului realității și incidențe între porțiuni ale curentului iluziv ce se reflectă în imaginația cititorului. Pe tot parcursul acțiunii, personajele încearcă să evite moartea și/sau dispariția misteriosul produs Ubik fiind singura lor șansă de scăpare.

Finalul lămurește într-o proporție rezonabilă situația, trecând peste șocul pe care il produce ridicarea bruscă a iluziei. Astfel, Ubik este o carte ce introduce conceptul de semi-viață și prezintă creaturi spirituale canibale ce se hrănesc cu forța vitală a restului de entități pentru a-și creerea universuri caracterizate de omnipotența sa și suspendarea animației. În definitiv care transmite un profund mesaj în care se pot regăsii fobii interioare neexprimate și care se referă la incomprehensibilitatea nulității și al dispariție prin concretizarea în nimic.

Nota: 4.5 -

Leave a comment