Visează androizii oi electrice – Philip K. Dick

Visează androizii oi electrice – Philip K. Dick
Titlu: Visează androizii oi electrice?
Autor:
Titlu Original: Do Androids Dream of Electric Sheep?
Categoria: Dystopia
Anul apariției:1968
Număr pagini: 256
ISBN: 978-973-569-777-8

Visează androizii oi electrice? este un roman al scriitorului SF american Philip K. Dick. Acțiunea este mai bine sugerată de titlul alternativ al operei și anume “Vânătorul de recompense”. Filonul narativ se concentrează pe două personaje: Rick Deckard, care vânează androizi și John Isidore, un om cu inteligență îndoielnică care se împrietenește cu un android. Decorul în care se petrece acțiunea este acela al unui viitor post-apocaliptic în care umanitatea a fost devastată de un Război Nuclear, iar majoritatea speciilor de animale dispăruse datorită radiațiilor, a avea un animal fiind unul dintre semnele poziției sociale superioare.

Androizii erau roboti realizați din materiale biologice și nu puteau fi diferențiați în mod fizic de oameni. Aceștia erau folosiți pe coloniile făcute de Guvernul Națiunilor Unite pe Marte, cu scopul de a ajuta coloniștii să scape de monotonia stărilor psihologice și nevoia de relaționare cu entități asemănătoare lor. Fiindcă modele de androizi se perfecționau continuu aceștia evadau și se dădeau drept oameni. Rolul eroului  Rick Deckard este de a retrage acești androizi. Modul în care erau diferențiați presupunea o metoda prin care le era măsurata empatia.

Cartea se concentrează pe de demonstrarea relativității conceptului societății despre ceea ce însemnă superioritate și omonimie cu omul. De asemenea, prezintă aspecte profunde ale psihologiei și modului de gândire uman. Confuzia și ambiguitatea stilului conduc la o mulțime de posibile interpretări, combinate cu abstractivitatea ideilor filozofice ce se desprind din lectura cărții conferă cititorului noi sensuri și răspunsuri cu privire la dileme interioare sau din contră naște interogații personale la care până atunci nici nu s-ar fi gândit. Dinamismul acțiunii și narațiunea în sine este de natura să mențină activ interesul cititorului întrucât autorul dovedește proprietatea de a fi aproape de neanticipant, reușind să creeze mereu surprize pentru cititor. Romanul abordează pe lângă fragilitatea percepțiilor asupra realului și veridicului, și structura cultelor religioase dintr-o posibilă societate a viitorului, din care androizii sunt bineînțeles excluși.

In concluzie, prin subiectul abordat și unicitatea ideilor expuse de Philip K. Dick, romanul este unul care îmbină introspecții filozofice asupra umanului (cu aluzii la identitatea divinității) și speculații futuriste cu privire la tehnologie, societate și evoluția religiei și caracterului uman.

Nota: 4 -

Leave a comment